Com muntar una entitat humanitària o sense afany de lucre

by | març 14, 2022 | Actualitat, Uncategorized @ca | 0 comments

En aquests moments tan convulsos, amb guerra a Ucraïna, i amb mitja humanitat intentant ajudar les víctimes de la guerra, segurament naixeran moltes iniciatives per coordinar ajuda humanitària o rebre refugiats.
Doncs bé, amb petits esforços col·lectius es pot constituir una associació o una fundació que pot servir de plataforma jurídica per coordinar les accions que es pretenguin efectuar. És senzill i només cal tenir en compte quin és l’objectiu i com es vol funcionar.
La decisió sobre si constituïm una fundació o una associació és de concepte: una fundació és una quantitat de diners o uns béns o drets de contingut econòmic, destinada a un objectiu. L’associació és una unió de persones treballant per a una finalitat.
En tot cas, ambdues entitats jurídiques a Catalunya estan regulades pel Codi Civil Català, en el seu Llibre Tercer i la seva constitució ha de ser inscrita en els registres de la Generalitat de Catalunya.

 

Associacions

El Codi Civil Català, en el seu article 321-1, les defineix com a:

Entitats sense ànim de lucre, constituïdes voluntàriament per tres o més persones per a complir una finalitat d’interès general o particular, per mitjà de la posada en comú de recursos personals o patrimonials amb caràcter temporal o indefinit.

Les persones que vulguin constituir l’associació (un mínim de tres), han de signar un acord de constitució en el qual, s’hi hauran d’expressar, tal com es regula a l’art. 321-3 CCC, el lloc i la data de l’acta fundacional, la denominació i el domicili.
En aquesta acta fundacional s’hi hauran d’adjuntar els Estatuts, que són les normes que regiran tota la vida de l’entitat. Així mateix, s’haurà de designar l’òrgan de govern, que l’integraran les persones que exerciran els càrrecs executius de l’associació.
L’associació està integrada pels associats, que habitualment abonen una quota anual. Es reuneixen com a mínim un cop l’any en l’Assemblea general, que és l’òrgan sobirà de l’entitat, i qui en decidirà i controlarà els diferents òrgans de govern.
A efectes de publicitat, a Catalunya l’associació s’inscriu en el Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya, se li assigna un NIF i pot operar com a ens autònom.
És molt important elaborar uns Estatuts que continguin totes les circumstàncies que cada associació necessita i responguin a les finalitats de l’associació, així com al tipus d’activitats que porti a terme.
Des del nostre despatx us podem assessorar tant en la constitució, com en la decisió de la composició de l’òrgan de govern, com en l’elaboració dels Estatuts, així com en la redacció de les actes corresponents.

 

Fundacions

Les fundacions venen definides al Codi Civil de Catalunya en el seu article 331-1 com a:

Entitats sense ànim de lucre, constituïdes per un o diversos fundadors, mitjançant l’afectació d’uns béns de contingut econòmic i la destinació de llurs rendiments o dels recursos obtinguts per altres mitjans al compliment de finalitats d’interès general.

En aquest cas la carta fundacional és el document que constitueix l’entitat i ha de ser atorgat en escriptura pública, davant de Notari, on s’hi ha d’expressar (art. 331-4 CCC) la denominació i el domicili, s’hi ha d’ajuntar els Estatuts (que també en aquest cas regularan la vida de l’entitat), i la dotació inicial. És a dir, l’import de diners amb què s’inicia la fundació, o bé la seva equivalència en béns. Així mateix, s’ha d’indicar l’òrgan de govern, que en el cas de la fundació s’anomena patronat.
A Catalunya no s’admeten fundacions amb una dotació inicial de menys de 30.000 euros, tal com regula l’art. 331-5 CCC.
Donat que les fundacions únicament es constitueixen per finalitats d’interès general, és molt important concretar en els estatuts les finalitats fundacionals i les activitats que es proposa dur a terme, amb indicació de l’àmbit territorial principal. També és necessari establir qui seran els beneficiaris d’aquestes finalitats.
S’inscriuen al Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya.
El Codi Civil de Catalunya en els seus articles 332-1 i següents estableix una normativa molt detallada respecte a l’organització i funcionament de la fundació així com el seu règim econòmic.
Amb l’experiència del nostre despatx en l’assessorament legal a fundacions, us podrem elaborar la proposta més adequada a la finalitat fundacional que tingueu prevista

 

Sense afany de lucre

Si us trobeu en qualsevol mena d’activitat sense afany de lucre que necessiteu organitzar-vos per qualsevol classe de projecte de caràcter social, humanitari, cultural, esportiu, educatiu, no tingueu cap por en muntar una associació o fundació. És la millor manera de funcionar. Poseu-vos en contacte amb el nostre despatx i us ajudem a portar-ho a terme.