El teu negoci ha estat tancat durant la pandèmia? Tens solucions

by | nov. 12, 2021 | Actualitat, Uncategorized @ca | 0 comments

El teu negoci ha estat tancat durant la pandèmia? Tens solucions

Indemnitzacions

Si les restriccions de la Covid-19 han afectat el teu negoci, pots recuperar tot o part del que has perdut o deixat de guanyar. Això és degut a què la jurisprudència recent està condemnant a les asseguradores a abonar les pèrdues de beneficis per paralització d’activitat en l’estat d’alarma del passat mes de març de 2020.

Així ho han establert, entre altres, Sentències de l’Audiència Provincial de Girona de 3 de febrer de 2021 i de l’Audiència Provincial de Granada de 21 de juliol de 2021.

 

La Covid-19, coberta per les assegurances

Cada vegada més, els tribunals consideren que la paralització de l’activitat durant la Covid-19 es troba dins la cobertura dels contractes d’assegurança i no està limitada per l’exclusió dels casos de força major. En contrari, s’hauria hagut d’incloure com una exclusió específica per causa de tancament de negoci davant de situacions pandèmiques víriques.

La pandèmia no era imprevisible per a les companyies d’assegurances. De fet, l’OMS ho havia advertit el 2005 i fins i tot el Grup Consultiu d’Actuaris Europeus ja va preveure el 2005 que n’existiria una en els següents anys. És per això, que es preveia que durant aquesta, les companyies asseguradores haurien de fer front a reclamacions per morts, assegurances de salut i altres impactes econòmics.

Així doncs, la línia jurisprudencial segueix condemnant a les asseguradores d’acord amb les pòlisses subscrites en vigor en el moment dels tancaments provocats per les restriccions de la pandèmia. En general, les mateixes pòlisses preveuen una quantitat diària d’indemnització per a les paralitzacions de negoci, que és el que estan acordant els nostres Jutjats i Tribunals.

Si esteu en aquesta situació, no dubteu en què un assessor legal us revisi la pòlissa, a fi de determinar si podeu interposar la reclamació deguda i quin seria l’import que es pot obtenir.

 

Concurs

Un altre cas més extrem són aquells negocis que la paralització els ha provocat unes pèrdues tan importants que la seva continuïtat perilla.

 

Text Refós

L’art. 5 de l’actual Text Refós de la Llei Concursal estableix que el deutor haurà de sol·licitar la declaració de concurs dintre els dos mesos següents en què hagués conegut o hagués hagut de conèixer l’estat d’insolvència actual.

Mitjançant la legislació COVID, s’ha interromput l’obligació de presentar concurs fins al 30 de juny de 2022. És a dir, els dos mesos que assenyala l’art. 5 del Text Refós no comencen a comptar fins al 30 de juny de 2022 i finalitzen a finals d’agost de 2022. Per tant, totes les empreses i persones físiques que es trobin ara en situació d’insolvència tenen temps per presentar concurs fins a finals d’agost de 2022.

Estan en estat d’insolvència aquelles persones físiques i jurídiques que no poden fer front al pagament dels seus deutes, és a dir, quan l’actiu circulant és inferior al passiu exigible.

 

T’acompanyem en tot el procés

Si aquest és el teu cas o preveus que et puguis trobar en aquesta situació aviat, no ho dubtis i posa’t en mans d’un assessor legal. Ara és el moment per estudiar bé la situació i, si és necessari, presentar un concurs amb totes les garanties.

La paraula “concurs” espanta, però realment pot esdevenir un instrument que, ben utilitzat, salvi el negoci en concret. Es pot convertir en una garantia per al teu patrimoni, ja que totes les execucions individuals se suspenen. Pot ser també una oportunitat per arribar a un bon acord de pagament amb els creditors, amb quitances i temps d’espera que esmorteeixin la crisi del negoci. O bé, en cas que sigui imprescindible, pot ser una bona fórmula per aconseguir una liquidació ordenada i sense sorpreses. Per altra banda, el mecanisme de la segona oportunitat permet ara unes noves possibilitats per a la persona física que passa per aquesta situació.

En definitiva, no dubtis en sol·licitar-nos assessorament. Tant per cobrar indemnització per aquelles paralitzacions de negoci que ha provocat la Covid-19, com per analitzar si el teu negoci està en situació de concurs i els avantatges que aquest procés podria significar per al teu cas.