Els anomenats “impagats”: com evitar-los i com perseguir-los

by | febr. 24, 2022 | Actualitat, Uncategorized @ca | 0 comments

Els “impagats” són un dels malsons de tota empresa i negoci. Poden provocar fins i tot tensions en el propi organigrama, si l’afany desmesurat de vendre del departament comercial desatén la protecció deguda.

Per això és important una bona política de prevenció i d’avaluació dels riscs dels possibles clients, a fi d’evitar passar per les penúries i enrabiades que provoca un impagament.

Us passo unes quantes receptes bàsiques de com reduir els impagats i de com reclamar-los judicialment.

 

Anàlisi dels possibles clients

Un cop tenim la comanda d’un client, el primer que s’ha de fer és valorar quina solvència té i de quina capacitat econòmica disposa per poder abonar aquella mercaderia o servei que sol·licita.

A fi de poder-ho analitzar, el mercat ofereix diferents bases de dades online i altres sistemes més sofisticats. Aquí, és on trobarem una sèrie de dades que, en conjunt, totes elles, ens podran donar una radiografia aproximada del client. És útil també consultar el Registre de la Propietat. D’aquesta manera, podrem apreciar si té fincabilitat suficient per fer front al pagament, així com els vehicles que té al seu nom. I si el possible client és una societat, és necessari revisar els últims comptes anuals, així com la solvència de l’empresa i del seu administrador.

Des del nostre despatx professional oferim als nostres clients aquesta anàlisi exhaustiva, que és molt útil a l’hora de valorar el risc de cada operació.

 

Confecció d’un bon contracte

Quan anem a comprar en un supermercat, estem fent un contracte de compravenda, pel qual paguem un preu a canvi d’una mercaderia. En el món dels negocis, no és molt diferent. El que passa és que normalment el pagament del preu, i el lliurament de la mercaderia o la realització dels serveis, no es produeix en el mateix moment. A més implica un cost tenir la mercaderia o serveis en el temps pactat. Per això, a fi de regular totes i cadascuna de les circumstàncies de l’operació en concret, cal redactar un contracte. Hi haurà situacions en què podrem estandarditzar un model, però en d’altres caldrà un document “ad hoc” per cada negoci efectuat.

En defecte de contracte, és molt útil tenir unes condicions establertes en cada un dels documents que s’elaborin: pressupost, acceptació de la comanda, lliurament de la mercaderia (rebut o albarà) i també en la factura.

 

Garantia de pagament

Si tenim un client solvent i un contracte clar, només ens falta garantir que cobrarem.

Òbviament, tota aquella quantitat que es pugui cobrar a l’inici de la relació contractual evita qualsevol problema posterior. Per tant, és recomanable que un percentatge important es cobri a l’inici. En els contractes de realització d’obres és molt habitual cobrar per certificacions d’obra feta. D’aquesta manera, hi ha un seguiment continu de l’operació.

Però no sempre és possible un pagament per avançat, i la part del preu que quedi pendent s’haurà de garantir d’alguna manera, a fi d’evitar problemes posteriors.

Per constituir una bona garantia hem de tenir en compte el que ens serà més útil davant dels Jutjats. En aquest sentit, els anomenats títols valors (lletres de canvi, pagarés i xecs) són uns dels instruments més valuosos per poder amb posterioritat fer una demanda de reclamació de quantitat. Això permet començar el litigi executant el pagament de la quantitat reconeguda, sense necessitat de discutir prèviament sobre la resta de l’operació.

En cas de clients que siguin societats, és recomanable també la garantia personal de l’administrador o de socis solvents.

Si ens trobem davant d’una quantitat molt elevada, de la qual depèn en gran part la facturació de la nostra empresa o negoci, es poden estudiar altres sistemes de garantia. Una bona opció és una hipoteca a favor del venedor o prestador de serveis, el lliurament d’algun immoble com a penyora, el dipòsit d’alguna quantitat en garantia, etc.

Hi ha moltes fórmules per garantir els vostres crèdits enfront dels vostres clients. En aquest sentit, des del nostre despatx valorem cada cas concret i presentem la proposta que més s’hi adapta.

 

Reclamació judicial

Si, malgrat tot, no hem aconseguit evitar l’impagat, no podem tardar a anar al Jutjat a reclamar-lo. Penseu que en la majoria de casos si un client us deixa de pagar una factura a vosaltres, probablement està deixant de pagar altres factures de tercers. Per tant, com més ràpid actueu, més possibilitats hi ha de poder cobrar. Quan s’arriba tard, el deutor ja és insolvent, o ha presentat concurs de creditors, o està il·localitzable.

És important posar el tema en mans d’un advocat a la major brevetat, sigui per intentar una solució amistosa o bé per interposar la demanda judicial.

El tipus de procediment dependrà de les garanties que s’hagin establert. El que sí que és necessari és que l’empresa o negoci disposi de tota la documentació necessària per acreditar la quantitat deguda. L’èxit de la reclamació depèn directament de què la documentació sigui suficient i correcte, perquè davant dels Jutjats qualsevol fet necessita anar acompanyat de la seva prova.

I, un cop obtinguda una resolució ferma en què es condemni al deutor a pagar, hi ha 20 dies hàbils per complir amb la resolució i, en cas contrari, se sol·licita l’embargament del demandat. La feina preventiva de valoració dels riscs és important fins i tot en aquest moment, ja que l’efectivitat de l’embargament dependrà directament de la solvència del deutor.

 

Espero que aquestes quatre notes us hagin ajudat i no dubteu en demanar-me assessorament per qualsevol operació. No espereu que sigui massa tard!