T’han sancionat per haver vulnerat les restriccions de moviment durant l’estat d’alarma?
Aquest article t’interessa, perquè és possible que et puguis estalviar o recuperar aquestes multes.
En què es basa la Sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estat d’alarma?
La Sentència del Tribunal Constitucional de 14 de juliol de 2021 decreta inconstitucional i anul·la, entre altres, l’article 7.1 del Reial Decret que declarava l’estat d’alarma, de 14 de març de 2020.
Concretament, s’anul·len moltes de les disposicions que feien referència a la llibertat de moviment. Per tant, sembla obrir-se la possibilitat d’anul·lar les multes que al seu dia s’havien imposat, d’una quantitat respectable de diners.
Així ho han començat a entendre els nostres Tribunals i Jutjats contenciosos. Una de les primeres sentències en què es decreta la nul·litat d’una sanció, concretament de 601 euros, és la dictada pel Jutjat Contenció Administratiu núm. 11 de Madrid, de 20 de juliol de 2021. En aquesta, s’aplica directament la inconstitucionalitat i nul·litat decretada pel Tribunal Constitucional.
El rol dels advocats en la defensa ciutadana
Durant aquest període de restriccions, alguns professionals hem defensat impugnacions contra diverses sancions. Això s’ha fet amb motiu de la vulnerabilitat de les restriccions de moviment imposades per l’estat d’alarma. Així, s’ha explicat la poca base jurídica que justificava aquestes infraccions. També s’ha sol·licitat la seva nul·litat per afectar a drets tan bàsics com:
- El principi de presumpció d’innocència.
- El dret de defensa.
- O el propi principi de legalitat.
El marc legislatiu poc sòlid que emparava la imposició de sancions trontollava davant d’aquests principis.
Noves normes del joc
I aquesta evidència ha portat al fet que moltes de les sancions ja s’hagin declarat nul·les en els propis expedients administratius. Fins i tot pel propi òrgan que va acordar l’inici del procediment.
Ara, la Sentència del Tribunal Constitucional ens dona unes noves normes de joc: en definitiva, tot el sistema sancionador basat de forma directa o indirecta en l’estat d’alarma és susceptible de nul·litat.
Com aconseguir que et retornin els diners de les multes?
Les persones afectades no poden esperar assegudes a què vingui el pare “Estat” o la mare “Comunitat Autònoma” a reconèixer els seus drets i retornar-los l’import de les sancions. És per això, que es fa necessari prendre accions per tal d’aconseguir la nul·litat de les multes imposades i el retorn, en el seu cas, dels imports abonats.
No és una tasca senzilla ni automàtica, ja que caldrà estudiar cada cas en concret, a fi de valorar quina és la millor fórmula per obtenir la satisfacció del dret de la ciutadania.
S’han d’analitzar diferents tipologies de solucions: tant per a aquelles persones que ja tinguin sentència ferma, així com per les persones que estiguin en el tràmit d’un procés contenciós-administratiu, o per aquelles persones que estiguin encara en l’àmbit administratiu.
Sentències afectades
Malgrat que el Tribunal Constitucional estableix unes limitacions respecte a l’efecte retroactiu, de la seva Sentència, el cert és que obre també possibilitats fins i tot per les resolucions fermes. Això ho fa a través del mecanisme de la revisió de sentència. Així s’explica en la part dispositiva de la Sentència del TC:
b) Por el contrario, sí es posible la revisión expresamente prevista en el 40.1 in fine LOTC (LA LEY 2383/1979), esto es, “en el caso de los procesos penales o contencioso-administrativos referentes a un procedimiento sancionador en que, como consecuencia de la nulidad de la norma aplicada, resulte una reducción de la pena o de la sanción o una exclusión, exención o limitación de la responsabilidad”. Esta excepción viene impuesta por el art. 25.1 CE (LA LEY 2500/1978), pues estando vedada la sanción penal o administrativa por hechos que en el momento de su comisión no constituyan delito, falta o infracción administrativa, el mantenimiento de la sanción penal o administrativa que traiga causa de una disposición declarada nula vulneraría el derecho a la legalidad penal consagrado en el indicado precepto constitucional.
Vols assessorament jurídic? Contacta amb Salvador Duran
Si bé ens trobem en un estat molt embrionari de la qüestió, el meu consell és que totes aquelles persones afectades consultin el seu cas, per valorar les possibilitats. Des del meu despatx, comptem amb l’experiència d’èxit en impugnacions d’aquesta mena de sancions, i fins i tot hem aconseguit resolucions de nul·litat en el propi procediment administratiu, i us podem oferir l’assessorament adaptat a la vostra circumstància.